"Tiebreak" - Spelregels op de Rasp

31 oktober 2019

Tiebreak spel

In feite zijn er 2 soorten Tiebreaks.

1. De normale Tiebreak

Tiebreak bij het Enkelspel

Deze wordt gespeeld tijdens het enkelspel als de set met 6-6 eindigt. De spelers blijven nadat ze evt. wat gedronken hebben aan dezelfde kant staan.
Degene die de set is begonnen begint ook te serveren in de tiebreak.
De serveerder begint 1 keer vanaf de rechter kant te serveren. Hierna begint de tegenstander 2 keer te serveren waarbij hij/zij aan de linker kant begint en aan de rechterkant eindigt. Na zes punten wordt er van speelhelft gewisseld en dit blijft de hele tiebreak van toepassing. Je telt van 1 t/m 7.
Maar er moeten wel 2 punten verschil zijn. Dus bij 7-6 moet er minstens nog 1 keer geserveerd worden.
Na afloop tiebreak gaat ongeacht wie er het laatst geserveerd heeft in de tiebreak de speler die de tiebreak begonnen is ontvangen in het eerste spel van de volgende set.
In feite geld de tiebreak als 1 spel. Bij start volgende set moet er ook weer van speelhelft gewisseld worden.

Tiebreak bij het Dubbelspel.

Dit is in feite hetzelfde als bij het enkelspel. Alleen mag de service volgorde in de tiebreak niet gewijzigd worden. Want deze tiebreak hoort bij de eerste set. De volgende set mogen de dubbelspelers wisselen van plaats en volgorde serveren . Wisselen mag dus voor aanvang volgende set. Nooit tijdens set.

2. Wedstrijdtiebreak tot de 10

Wedstrijdtiebreak bij het Enkelspel.

Deze tiebreak komt in plaats van een volledige 3e set. Regels zijn hetzelfde als bij de normale tiebreak. We spelen tot de 10 met 2 punten verschil. Wisselen van speelhelft bij 6,12,18,24,30 enz. punten. Aangezien het een beslissende tiebreak is wordt de wedstrijd niet meer hervat.

Wedstrijdtiebreak bij het Dubbelspel.

Aangezien het in plaats van een volledige 3e set gespeeld wordt mag diegene die eigenlijk moet serveren dit wisselen met zijn partner en diegene die eigenlijk moet ontvangen dit ook wijzigen met zijn partner. Weer 1e keer van rechts serveren en de volgende service beurt eerst van links en dan rechts. Na 6,12,18,24,30 enz. punten van speelhelft wisselen. De wedstrijdtiebreak eindigt bij 10 maar wel met 2 punten verschil.